ОБИЉЕЖЕН ДАН ОПШТИНЕ МРКОЊИЋ ГРАД

Становници општине Мркоњић Град обиљежили су 4.фебруар Дан општине и дванаесту годишњицу повратка становништва из избјеглиштва. 4.фебруар установљен је у знак на дан повратка послије петомјесечног избјеглиштва са својих огњишта 1995.године. Тим поводом одржана је свечана сједница Скупштине општине, на којој су додијељена општинска признања заслужним грађанима, појединцима и установама. Прије почетка свечане сједнице, служен је парастос и положено је цвијеће на Спомен обиљежје масовне гробнице – Градско гробље за 181 жртву из масовне гробнице и 259 из више мањих гробница, као и за погинуле борце. Положено је цвијеће и на Централном спомен обиљежју страдалим у одбрамбено-отаџбинском рату – Трг Српске војске.

 

Похвалу као награду и признање добио је Прим.Мр Др Радомир Ђуза, магистар медицине рада запослен у Дому здравља Мркоњић Град за изузетан допринос у развоју здравства и постигнуте резултате у области здравствене заштите.
Захвлнице као награду и признање за дугогодишњи рад и постигнуте резултате области образовања на подручју општине Мркоњић Град додијељене су просвјетним радницима: Стојичић Анки, Блажевић Мили, Тешановић Јанку, Драгосављевић Миљи, Видаковић Борки и Вучковић Ради.
 
Предсједница скупштине Дивна Аничић обраћајући се присутнима истаклаје да је за дванаест година никао нови град из пепала и да је сигурно да је 4.фебруар 1996.године један од најзначајнијих датума у историји нашег града. Овај датум грађанима буди различите успомене, неки кажу да се треба веселити, јер смо се на тај дан вратили на своја огњишта.други опет сматрају да весељу нема мјеста јер смо се поповратку затекли жртве, порушен и запаљен град. Ипак нико не смије да заборави све који су страдали за вријеме окупације наше Општине. На то опомињу и ријечи на спомен-обиљежју масовне гробнице, гдје су пронађена тијела 181 српског умореног цивила и вијника ''да се не заборави'', истакла је предсједница Скупштине Дивна Аничић. Она је говорила и о томе шта тужилаштво и правосудни органи мисле урадити у вези са процесуирањем злочина и накнаде ратне штете, која је почињена за вријеме окупације мркоњићке општине и која је процијењена на око 650 милиона марака.
Аничићева је говорила и о новим улагањима како би се ожиљци прошлости избрисали. Ми у општини очекујемо помоћ Владе Републике Српске, а већ смо прву значајну донацију добили за санацију Дома културе, а у плану је да добијемо новац и за уређење потока вилењак у Новом Насељу и Брешиног потока, као и помоћ за изградњу канализације на Зборишту и још неколико за нас важних пројеката.
Општина ове године планира и градњу тржнице са гаражом на мјесту садашње зелене пијаце и уређење централног градског трга Краља Петра Првог Карађорђевића Мркоњића као и завршетак асфалтирања пута Граци – Подбрдо и Превиле – Магаљдол као и многе друге пројекте који се тичу модернизације локалних путева, изградње јавне расвјете и реконструкције нисконапонске мреже у селима.
Када је ројеч о запошљавању госпођица Аничић је истакла да је незапосленост највећи проблем који мучи становнике ове општине, јер око двије и по хиљаде људи чека на посао. На посљедњој сједници Скупштине општине усвојен је Програм за подстицај развоја малих и средњих предузећа, предузетништва и пољопривреде за ову годину, и за те манјене у буџету је обезбијеђено 700 хиљада марака, што заједно са средствима које ће издвојити банке износи око четири милиона марака.

  • 5.2.2008. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD