• 00 387 50 220 920
  • kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba

Начелница Дивна Аничић пренијела искуства добрe сарадњe са ИЛДП-ом

Начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић, присуствовала је јуче као партнерска јединица локалне самоуправе у оквиру Пројета интегрисаног локалног развоја /ИЛДП/, у Сарајеву потписивању Меморандума о разумијевању и Протокола о сарадњи између Резидентне представнице Развојног програма УН /УНДП/ у БиХ Сезин Синаноглу и представника 11 новоизабраних општина у БиХ.

Ријеч је о Пројету интегрисаног локалног развоја /ИЛДП/, који представља заједнички пројекат Владе Швајцарске и УНДП-а, којим ће ове локалне заједнице добити подршку у управљању развојем, а општина Мркоњић Град је у овом пројекту још од 2012. године.

Начелни
ца Дивна Аничић истакла је да је захваљујући овом пројекту општина израдила стратегију развоја за десетогодишњи период 2014-2024. године, успостављен је механизам за праћење стратегије, односно кључних индикатора који показују успјешност, како би било утврђено да ли се остварују циљеви који су постављени.

"Путем ИЛДП пројекта успјели смо да оснажимо општинску администрацију у праћењу тих пројеката, а успоставили смо при кабинету начелника јединицу за управљање развојем, која прати развој стратегије", истакла је Аничићева.

Према њеним ријечима, пројекат је омогућио мркоњићкој општини, која је од раније корисник овог пројекта, да конкурише код разних донатора, а путем финансијског механизма који је ИЛДП успоставио са Владом Републике Српске и Инвестиционо-развојном банком, реализована су три значајна пројекта из различитих сфера живота.

Аничићева је навела да је захваљујући овом пројекту изграђена инфраструктура у пословној зони, успостављена хладњача за пољопривреднике, а реконструисан је и ватрогасни дом.

"ИЛДП нам је помогао да учествујемо у међуопштинској сарадњи. Конкурисали смо заједно са општином Јајце и привукли средства за изградњу инфраструктуре с циљем развоја туризма", истакла је она.

Према њеним ријечима, у Мркоњић Граду се повећао број запослених, али и укупни приходи који се остварују у области привреде, што је резултат многих активности, али и резултат стратешког документа који је урађен заједно са ИЛДП-ом.

 

  • 14.7.2017. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD