ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ ОСВЕШТАО ОБНОВЉЕНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ ОСВЕШТАО ОБНОВЉЕНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ

Његова светост патријарх српски Порфирије освештао је данас обновљени Храм Рођења Пресвете Богородице у Мркоњић Граду, а у бесједи вјерницима поручио да је православна вјера обликовала народ да има свој идентитет.

"Црква Христова су врата истине, колико год неко рушио цркву она се диже. Захвалан сам што сам с вама овђе данас. Моја љубав је трајна и увијек има мјеста за вас у мом скромном срцу", истакао је патријрах српски.

Његова светост је указао да је исправно жељети и тражити Господа, али да је то исправно радити на духовни начин.

"Блажени су они који вјерују, а нису видјели. Господ подсјећа да је свако од нас много више од материјалног, а то је духовно, то је вјера нашег срца", рекао је патријарх Порфирије.

Српски патријарх је истакао да никада није било једноставно вјеровати у Христа, па често и опасно, али да вјера подразумијева ризик.

"Суочавамо се са неспремноћу да опраштамо другима, гордошћу и завишћу. Ризик је ићи за Христом. Вјера подразумијева опрост", навео је патријарх Порфирије.

Он је рекао да је вјера повјерење, а од нас се тражи да вјерујемо.

"Ми као мироноснице данас смо овдје у овом Храму жедни истине и правде и љубави Господа. Знамо да имамо безброј промашаја и да не можемо ни да се кајемо. Зато што знамо да је тако, долазимо с повјерењем у његову љубав. Зато се уздамо у његову љубав и милосрђе. То знају и они који су зидали овај храм", рекао је патријарх Порфирије.

Патријарх Порфирије је поклонио обновљеном Храму и свештенству икону Светог Саве и Орденом Светог Саве одликовао највећег добротвора и кума Храма Зорана Тегелтију за показан лични ангажман и обнову храмова у Бихаћко-петровачкој епархији.

Орден је додијељен и општини Мркоњић Град за несебичну помоћ при обнови храмова, који је у име општине примио начелник Драган Вођевић.

Великим добротворима проглашени су кабинет предсједника Републике Српске, Влада Републике Српске, привредници Младен Милановић, Тривун Милановић, други привредници, јавна и приватна предузећа и појединци.

Литургији и освештању Храма присуствовали су бројни вјерници, представници јавног и културног живота Мркоњић Града и Републике Српске.

Патријарха српског Порфирија испред Храма дочекао је предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, који је присуствовао литургији.

Храм Рођења Пресвете Богородице подигнут је на мјесту древне црквице која је изгорјела у пожару који је 1883. године захватио Варцар Вакуф, како се некада звао овај град.

Храм је био уништен и у Другом свјетском рату, а обнављан је до 1960. године.

У посљедњм рату, непријатељске јединице хрватске војске су 1995. године гранатирале и запалиле храм, као и већи дио Мркоњић Града, а обнова светиње започета је 2013. године.

Обнову су подржали парохијани, локална заједница, републичке институције и привредници.

 

  • 30.4.2023. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD