• 00 387 50 220 920
  • kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba

Крсна слава Кола српских сестара „Блага Марија“

Чланице Кола српских сестара "Блага Марија" прославиле су своју крсну славу - Благу Марију. У Цркви Светог апостола и јеванђелисте Марка у Ораховљанима, служена је света литургија, након чега је послужена богата трпеза.

Прослави су присуствовали начелница општине Дивна Аничић и начелник општине Рибник Раденко Бањац, као и  чланице Кола срспких сестара и удружења жена из Мркоњић Града и мјештани парохије чађавичко- ораховљанске и доње ратковачке.

Предсједница Кола српских сестара "Блага Марија" Божана Максимовић рекла је да је циљ удружења очување традиције и помоћ угроженим и незбринутим лицима у њиховој парохији. У овој години жељели смо да наградимо најбоље ученике наше парохије. Новчане награде добили су ученици основних и средњих школа за школску 2017/2018. годину  који су били вуковци и који су постигли значајне резултате на републичким такмичањима, и која поседују дар од Бога и који његују истакла је Максимовићева и захвалила се подржци општине за активности и пројекте које спроводе у парохији.

Удружење је основано 2012. године и има 20 чланица

Празник Блага Марија, Српска православна црква слави у спомен на Марију Магдалену. По народном веровању, била је сестра Илије Громовника и веома је поштована у Срба, нарочито међу женама.

Празнује 22. јула по Старојулинанском календару (4. августа по грађанском Грегоријанском календару). Спада у непокретне празнике и иако нема "црвено слово" у црквеном календару, тога дана се, као ни на Огњену Марију и Свету Петку домаћице ништа не раде у кући, нити у пољу.

  • 6.8.2018. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD