Туризам

Туризам

У мркоњићкој општини постоје добри природни услови за развој брдско-планинског  и сеоског туризма. Са туристичког аспекта, најинтересантнија је планина Лисина и језеро Балкана у њеном подножју.

Језеро Балкана, удаљено 5 километара, поред некадашњег "Пута АВНОЈ-а" (Јајце - Мркоњић Град - Бихаћ), најатрактивније је излетиште у овом крају. Омеђено је пашњацима и густим храстовим и четинарским шумама. Jезерски дио комплекса чине два вјештачка језера: мало и велико, укупне површине 56.000м². Језера су изграђена 20. вијека , а напајају се из планинских потока Цјепло и Скакавац и из сублакустријских извора испод Великог језера. Мањи дио језера уређен је као купалиште, а већи, богат пастрмком, стјециште риболоваца.

О постанку језера сачувано је неколико легенди у народу овог краја. Интересантно је како је настало његово име. Према предању ту су била два снажна и дубока извора-бунара, пуна рибе. Како се риба на турском каже балук, извори су прозвани Балукхана (станиште риба). Током времена име је промијењено - Балукана, и најзад у Балкана (што нема никакве везе са појмом Балкан). Поред језера је ресторан познат по специјалитетима (пура, цицвара, уштипци, јагњетина са роштиља и испод сача, различито припремљена пастрмка и друго).

Туристичка инфраструктура Балкане намијењена је љетњој и зимској рекреацији и одмору.

Сваке године се на Балкани традиционално одржава манифестација Дани косидбе – Меморијал Лазар Лакета. Централни дио манифестације чини такмичење домаћих и иностраних косаца, а поред тога одржавају се смотре фолклора, такмичење у пливању и друга спортска и културна дешавања. Догађај је посвећен очувању традиције овог краја, односно сјећању на мркоњичке косце и косе "варцарке", обичаје итд.

Зеленковац је планинско излетиште које се налази поред села Подрашница (општина Мркоњић Град). Удаљено је око 70 km југозападно од Бања Луке и лежи на надморској висини од 880 m.

Излетиште је сачињено од долине истоименог потока који извире на западним обронцима планине Лисине и тече кроз борову шуму. На потоку је прије неколико вијекова изграђено петнаестак воденица а једну од њих је1985. проширио и преуредио у свој  атеље ликовни умјетник Борислав Јанковић.  У априлу 2002. године ово мјесто је добило статус еколошке зоне.

У преуређеној воденици, поред атељеа, Јанковић је отворио и умјетничку галерију под називом: „Зашто није отишао Боро!?“. У галерији се налази богата колекција умјетничких дијела, етнографских и других културних садржаја. У ово излетиште долазе и други умјетници, новинари и љубитељи природе. Такође се одржавају и бројне манифестације: Обиљежавање дана планете Земље, Ђурђевдански сусрети – Првомајски уранак, Сајам народних инструмената, Турнир у гоу, Међународни камп волонтера, Ликовна колонија, Џез фестивал, вечери поезије, позоришне представе и др.

На Зеленковцу је изграђено неколико дрвених кућица, бунгалова, млинова, клупа и дрвених мостића, а посјетиоцима се нуди и домаћа храна припремљена на огњишту.
 Понор, обале Црне ријеке, стари градови Бочац, Сокол и Призренац, Бараћи, Бјелајци, Извор ријеке Сане, а такође и Млиниште, интересантна су мјеста за шетње и излете. Сваки излет посебан је доживљај због изванредне природе, раскошних пејзажа, лијепих и богатих шума, ливада и бистрих вода.

Каталог туристичке понуде Општине Мркоњић Град можете погледати овдје

ЛОВ И РИБОЛОВ

Мркоњић Град је на подручју једног од најљепших и највећих ловишта у Босни и Херцеговини - "Млиништа - Лисина - Клековача", површине 40.000 хектара. Дивљач: срна, дивља свиња, медвјед, тетријеб, љештарка, зец.

Услови за риболов су врло добри. Од риба највише има пастрмки и липљена. Лови се на језеру Балкана и у ријекама Сана, Понор, Врбас и Црна ријека.

Туристички водич

СМЈЕШТАЈ

У Мркоњић Граду квалитетан смјештај можете добити у Хотелу Крајина. Хoтeл сe нaлaзи у стрoгoм цeнтру грaдa и jeдини je хoтeл у oпштини Mркoњић Грaд. У рaту je хoтeл дeвaстирaн пa je у пoсљeдњe двиje гoдинe вeћим диjeлoм рeнoвирaн. Дo сaдa je рeнoвирaнo je 5 jeднoкрeвeтних и 17 двoкрeвeтних сoбa, a oстaтaк би трeбao бити зaвршeн у дoлaзeћeм пeриoду. Кoмплeтaн кaпaцитeт хoтeлa je 20 сoбa и 2 aпaртмaнa

 

Контакт +387 50 211-338

Факс     +387 50 211 505Поред хотелског у понуди је и смјештај у приватним апартманима: