Одобрени пројекти НВО за 2014. годину

Одобрени пројекти НВО за 2014. годину

 Одабрани пројекти НВО за 2014.годину

 Потписани уговори за финансирање 11 пројеката невладиних организација

 

Мркоњић Град, 07.08.2014.године - Начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић потписала је данас са

представницима 11 невладиних организација и удружења које дјелују на територији

општине уговоре о додјели средстава за реализацију њихових пројеката.

Укупно ће бити додијељено 11.100 марака за финансирање 11 пројеката који ће бити реализовани на подручју општине Мркоњић Град и који су у складу са Стратегијом развоја општине.

'Општина Мркоњић Град уназад шест година подржава пројекте удружења грађана и невладиних организација. Ове године финансирамо 11 пројеката, који су у складу са Стратегијом развоја општине 2014.-2024.година. Теме и области које обухватају пројекти су у области спорта, културе, екологије и хуманитарног рада', рекла је Ђурђица Шолак, секретар комисије за одабир пројеката и сарадник за младе у општини Мркоњић Град, додајући да су сви  пројекти од великог значаја за локалну заједницу.

Начелница општине Дивна Аничић каже да невладине организација кроз ове пројекте настоје да побољшају квалитет  живота грађана.

'Овдје се ради о пројектима које обухватају  различите сфере друштвеног живота, почев од спорта, ликовне умјестости, старих заната, хуманитарног рада, до позоришне и хорске умјестонсти и сл. Реализацоијом ових пројеката успјели смо осигурати одржавање сада већ по неке традиционалне манифестације, а и неких нових, јер треба уводити сваке године бар по један лијепи и нови пројекат, како се се не би стално понављали, рекла је Аничићева, додајући да им се захваљује на свему што раде у својим удружењима и организацијама и  праве лијепе манифестације за овај град.

Највећи износ од по 1.500 марака добили су Удружење 'Мали принц' за продукцију пјесме 'Распјевене пахуљице' и Градско позориште за продукцију позоришне представе- комедије.

Дневном центру за дјецу и омладину 'Бубамара' за пројекат 'Подршка дјеци и омладини ометеној у физичком и психичком развоју у општини Мркоњић Град' одобрено је 1.200КМ. Износ од по 1.000 КМ одборен је Тениском клубу 'Нец' за пројекат 'Љетња школа тениса 2014', Клубу умјетничких душа за 7. Ликовну колонију 'УМ', Удружењу жена 'Наша жена' Подрашница за 'Подрашку шареницу 2', Удружењу грађана 'Монтевидео' за пројекат 'Фудбалски камп – Монтевидео', те Фудбалском клубу 'Слобода' за пројекат 'Љетња школа фудбала'.

Колу српских сестара 'Рођење пресвете богородице' за пројекат 'Да нам сваки дом заблиста' одобрен је износ од 900КМ, док је Удружењу 'Широко врело –Шибови' за пројекат 'I Фруктус форесте фестивал – Шибови' и Удружењу пчелара 'Матичњак' за пројекат 'Ако нестане пчела и цвијета нестаће и свијета'  додијељено по 500КМ.

 Слободан Ћоћкало, предсједник Удружења Широко врело 'Шибови', каже да је циљ  Фруктус форесте фестивала 2014. да се обиђе планина Лисину и упозна са њеним благодатима.

 'Током трајања фестивала обићићемо планину Лисину, како би се упознали  са природним плодовима који расту  на тој планини, која је заиста специфична и то заслужује.  Сакупљаће се љековито биље, гљиве и сви други шумски производи, због чега и јесте назив фестивала Први фестивал шумских производа', истако је Ћоћкало.

Сарадња између општине Мркоњић Град и невладиног сектора у протеклом периоду показала се као изузетно добра и продуктивна, јер је реализовано више значајних поројеката за локлану заједницу.