Одабрани пројекти НВО за 2013

Одабрани пројекти НВО за 2013

 Данас је у Скупштинској сали општине Мркоњић Град уприличено потписивање уговора са невладиним организацијама које су добиле финансијска средства за реализацију пројекта поднијетих на конкурсу за финансирање пројеката невладиних организација. Уговоре су потписали начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић и Ђанмикаеле Фоља, директор предузећа ''РС Силикон'' д.о.о са представницима 12 невладиних организација и удружења са подручја општине.

 

Укупно је додијељено 19.358 марака за финансирање 12 пројеката, од чега ће четири пројекта финансирати предузеће ''РС Силикон''д.о.о. и осам пројеката општина Мркоњић Град

‘’На конкурс је пристигао 18 пројеката, комисија је одобрила 12 пројеката. Теме које пројекти обухватају углавном су из области, културе, образовања, спорта, екологије и заштите животне средине и други пројекти који својим квалитетом и дефинисаним циљевима утичу на развој наше локлане заједнице’’, рекла је Ђурђица Шолак, секретар комисије за одабир пројеката и сарадник за младе у општини Мркоњић Град.

Начелница општине Дивна Аничић каже да очекује од невладиних организација да кроз ове пројекте побољшају живот грађана у области екологије културе и спорта.

''Општина Мркоњић Град  последњих неколико година има добру сарадњу са невладиним сектором.  Успоставили смо и одређене процедуре и начине да вам помогнемо, те да имате праву улогу у друштву онако како вам и припада. Веома ми је драго да спроводите такве пројекте који имају утицаја на ширу заједницу и од којих користи имају многи грађани овог града, рекла Аничићева. Додајући да су ово пројекти који су проводљиви и оствариви те су неки од њих постали традиционални.

Предузеће ''РС Силикон'' финансираће четири пројекта укупне вриједности 7.600КМ. Тако ће Градски хор ''Мали принц'' за пројекат ''Распјевена пахуљице'' добити 2.500 КМ, Градско позориште Мркоњић Град за пројекат ''5. Фестивал дјечијег драмског стваралаштва'' 2.000КМ, Тениски клуб ''Нец'' 1.600КМ  за реализацију пројеката ''Љетња школа тениса 2013'' и Клуб умјетничких душа за ''Ликовну колонију'' 1.600 КМ.

Општина Мркоњић Град финансираће осам пројеката у износу од 11.758,80КМ. Износ од 2.500 КМ добиће Градско позориште Мркоњић Град за пројекат ''Дани позоришта''. По 2.000КМ добиће ОО ''Центар'' за пројекат ''Европски форум младих из руралних подручја 2013'' и ОО Црвени крст за пројекат Омладински камп ''Црвени крст-Магаљдол''. Удружењу жена ''Наша жена'' Подрашница одобрен је износ од 1.462 КМ за реализацију пројекта развој старих заната ''Подрашка шареница''. Износ од по 1.000КМ одобрен је Клубу умјетничких душа за пројекат 15.октобарски одјеци ''ОКО'', Еколошко-планинарском удружењу ''Видик'' за пројекат ''Дани планинарења и екологије 2013.године'' и Удружењу пчелара ''Матичњак'' за пројекат ''Пчеле чувају човјеково здравље''.

Пројекат ''Подршка дјеци и омладини ометеној у физичком и психичком развоју'' Удружења дневни центар за дјецу и омладину ''Бубамара'' биће финансиран у укупном износу од 796,80 КМ.

Општина Мркоњић Град подржава рад невладиног сектора уназад неколико година, тако је од 2008.године до данас финансирано више од 70 пројекта укупне вриједности од око 110 хиљада марака.